Yokuş İniş Kontrolü Nedir?
Yokuş İniş kontrolü kullanıldığı tüm araçlarda son derece önemli bir güvenlik sistemi olarak tasarlanmıştır. Çok dik olan ve engebeli inişlerde bu sistem sayesinde aracın hız kontrolü otomatik olarak yapılıyor. Daha güvenli ve yavaş olarak kontrollü bir şekilde inmek istenilen tepelerde sürücünün en büyük yardımcısı olarak karşımıza çıkıyor. Hem aracın hızını ayarlamakla beraber ani hızlanmalarda yapılacak manuel frenlerde oluşabilecek kilitlenmelere karşıda kesin çözüm sunuyor.
Yokuş İniş Kontrolü Nasıl Çalışır?
Bu sistemin devreye girmesi için aracın öncelikli olarak belirlenen hız limitlerinde bulunması gerekiyor. Genelde üreticiler arasında farklılık gösterse de 20 ile 40km’den daha yavaş hızlarda yokuş iniş kontrolü devreye giriyor.
Bazı markalarda sistem araç asistanından seçilerek devreye alınırken bazı araçlarda ise hız sabitleme ve hız limit sınırlayıcılar gibi gaz veya frene basılarak hız arttırma veya yavaşlatmak suretiyle devreye alınıyor. Gaz veya frenden ayak çekilince sistem belirlenen hızda devreye girerek kontrolü sağlıyor. Yokuş iniş kontrolü kısaca bu teknolojiye sahip olmayan araçların sürücülerinin gaz keserek ve vites küçülterek sağlamaya çalıştığı güvenli sürüşü otomatik olarak sizin yerinize yapıyor.
Yokuş İniş Kontrolü Hangi Araçlarda Kullanılıyor?
Başlangıçta yokuş iniş kontrolü üretimini sektöre liderlik yaparak Land Rover markası tarafından uygulamaya alınmıştır. Ardından Range Rover ve Freelander modellerinde bu teknolojiyle üretime başlanmıştır. Ardından Suv, sedan ve kamyonlarda da aynı teknoloji uygulanmaya geçilmiştir. Arazi şartlarında güvenli bir sürüş isteyen sürücüler, yokuş iniş kontrolü sayesinde daha konforlu ve güvenlik yolculuklar yapmaktadır. Acemi olan sürücülerinde korkulu rüyası olan bozuk zemin ve yokuş inişlerinde devreye giren asistan bu durumu tamamen kontrol altına alıyor.
Şuanda birçok markada üretilmeye başlanan yokuş iniş kontrollü araçlar birbirleri ile rekabet halindedir.
Yalnızca binek araçlarda değil kamyon gibi ağır yüklerde çalışan araçlarda da yol güvenliği açısından büyük avantaj sağlıyor. Yük taşıyan sürücülere de büyük destek sağlayarak yükün kontrollü bir şekilde
taşınmasına yardımcı olur. Ayrıca kısa süreli ve aralıklı olarak yapılan frenlemeler sayesinde inişte yaşanabilecek kilitlenmelere engel olunarak yük güvenliği de sağlanmış olur.