Start-Stop Sistemi Nedir?
Bu teknolojinin öncelikli amacı aracınıza yakıt tasarruf sağlamasıdır. Start-stop sistemi, motoru trafik yoğunluğunda ve ışıklarda gereksiz bekleme sürelerinde iken durduruyor ve yakıt tasarrufuna geçiliyor.
Start-Stop Sistemi Dinamo Ömrünü Kısaltır mı?
Bu sistem yeni nesil bir marş sistemi olarak biliniyor. Bu sistem hakkında en çok merak edilen konulardan biri çok fazla marş yapılmasından dolayı aracın marş motorun kömürlerinin bitmesinin hızlanması ve dinamonun daha çabuk bozulmasıdır. Tabi ki böyle bir şey söz konusu değildir. Start-Stop sisteminde yeni nesil alternatör-dinamo teknolojisi bu durumu engelliyor. Bir taraftan araç şarj olurken, diğer taraftan başka bir alternatör start-stop işlemi için gerekli tek seferlik depolamayı sağlar. Yani araç şarjı kesilmeden devam ederken diğer alternatörün ürettiği tek seferlik enerji ile motora marş sağlanıyor.
Bu durumda bize alternatörün ömrünün kısa sürede bitmeyeceğini ve bu duruşların sorun yaratmayacağını gösteriyor.
Turbolu Araçlara Start-Stop Sisteminin Zararı Var mı?
Ayrıca çok merak edilen konulardan bir diğeri ise turbolu araçlarda motorun komple kapanıp turbonun ömrünün bittiğidir. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Bu araçlarda da aracın hazır olma koşulları sağlanmadan sistem asla devreye girmez. Sistem araç tarafından gerekli bilgiler alınarak işlem sağlıyor. Start-stop sistemi araç tamamen durduğunda devreye girdiğinden ani bir duruş sonucu araca zarar verme gibi bir durum söz konusu olmuyor. Yani bu sistemin turbolu araçlara bir zararı bulunmuyor.
Start-Stop Sistemi Hangi Durumlarda Çalışır?
Bu sistemin de devreye girebilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Start-Stop Sistemi, bu şartların tamamı sağlandığı zaman çalışabiliyor.
Şimdi bu şartlara bir göz atalım:
- Aracın klima veya kaloriferi en üst seviyede çalışmıyorsa yani düşük kademelerde ise,
- Akünüzün şarj durumu çok düşük değil ise,
- Sürücünün emniyet kemeri takılı ise,
- Arka cam rezistansı, ayna buğu çözücüleri kapalı ya da düşük seviyede ise,
- Motorun soğutma suyu 60°C üzerinde ise,
- Sürücü kapısı açık değil ise,
- Düz vitesli araçlarda debriyaja basılmıyor ise,
- Otomatik vitesli araçlarda fren pedalına basılıyor ise,
Aracın motor kapağı kapalı ise, start-stop sistemi devreye girmeye hazırdır. Eğer bu şartlardan bir tanesi bile gerçekleşmemişse start-stop sistemi devreye girmez. Sistem devredeyken koşullardan herhangi birisi bozulursa da sistem devreden çıkarak motor harekete geçer.
Yani start stop sisteminin hem aracınızın yakıt tasarrufunu sağladığı hem de bunu yaparken aracınıza herhangi bir zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı biliniyor.