İkinci elde alım satımlar sadece haftasonları kurulan açık otopazarları ve oto galerilerde yapılıyordu. Satışlar internete taşınınca alıcılar için en büyük sorun sağlam aracı bulmak oldu. İkinci el alırken dikkat edilecek 10 şey:
İkinci el otomobil alım satımları eskiden sadece haftasonları kurulan açık otopazarları ve oto galerilerde yapılıyordu. İnternetin yaygınlaşmasından sonra alıcılar da satıcıların da işleri büyük ölçüde kolaylaştı.
2. el otomobil alırken ne gibi püf noktaları var? Duvar boyunca test etmekten, buzdolabı mıknatısına, radyo frekanslarından, bagaj boyasına kadar birçok ayrıntıya dikkat etmek gerekiyor. işte 2 el otomobil almanın ince detayları
Satın almak istediğiniz otomobil için ayırdığınız bütçeyi net olarak belirleyin. Daha iyisi, daha güzeli daha pahalıdır ama çekicidir. Satın alabileceğinizden daha yükseği için ne kadar çok istesenizde ilgi göstermeyin. Bütçenizi iyi hesaplayın ve ona sadık kalın. Ne kadar isterseniz isteyin altından kalkamayacağınız bir bütçe sizi finansal olarak zor duruma sokacaktır.
Bütçenizi belirlerken devir işlemleri, vergiler, sigortalar ve fiyata dahil olmayan diğer masrafları da göz önünde bulundurun. Ekstra masraflar alacağınız aracın marka ve modeline bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
Genel hatları ile bütçenizi belirledikten sonra eğer kredi ile alım yapacaksanız, kredi imkanlarınızı ayrıntılı bir şekilde öğrenin. Yardım almak için her bir aracın detay sayfasında bulunan “KREDİ” bölümünü ziyaret edebilirsiniz.
Bir kez bütçe limitinizi belirlediğinizde ona bağlı kalın ve alabileceğinizin en iyisini almaya çalışın. Bazen km değeri daha az olan bir aracı almaktansa genel durumu çok daha iyi olan daha eski bir modeli almak daha karlı olabileceğini göz önünde bulundurun.
Adım 2: Sizin için doğru aracın hangisi olduğuna karar verin
Her ne kadar uzun uzun hesaplar yapmanıza da neden olsa aslında bütçeyi belirlemek işin kolay kısmı diyebiliriz. Asıl iş bu aşamadan sonra hangi aracın sizin için doğru araç olacağı ile ilgili alacağınız karara bağlıdır. Birçok kişi kendisi için doğru aracın hangisi olabileceği ile ilgili kesin fikirlere sahip değildir.
Kafanızda aracınızı hangi alanlarda kullanacağınızın bir listesini yapın. Örneğin: Çocuklarınızı mı taşıyacaksınız?, Off Road, şehir dışı haftasonu gezilere mi gideceksiniz?, benzin tüketimi konusunda ekonomik bir araç mı planlıyorsunuz?
ileride satmak istediğinizde kolayca satabileceğiniz bir marka ve model mi istiyorsunuz?, güvenlik mi sizin için ön planda?, kolay park yeri bulacağınız küçük bir araç mı ihtiyacınız?…)
Bu listeden sonra şimdi de ikinci bir liste olan beğenilerinizin bir listesini yapın (aracın kasa tipi, rengi, özellikli donanım alternatifleri, popüleritesi gibi…) Her iki listeyi yanyana koyup en uygun olanını karşılaştırarak seçin.
Adım 3: Aracın gerçek değerini öğrenin
Araç hakkında internetten araştırma yapın. Aynı marka ve model için diğer satıcıların fiyatlarını değerlendirin. Mümkün olduğunca aynı marka, aynı model ve aynı özellikleri birbirleri ile karşılaştıryor olun.
Kilometre bilgisi, hasar bilgisi, arabın daha önce yaptırılmış bakımları, genel durumu çok önemlidir. Her zaman aynı marka ve aynı model, km bilgileri ve hasar durumu aynı bile olsa değerinin aynı olmasını gerektirmez.
Beğendiğiniz araç hakkında satıcının kendisinden bilgiler edinin. Km bilgisi, aracın yaptırılan bakımları hakkında bilgi, aracın genel durumu, varsa yapmış olduğu kazalar, aldığı darbeler, küçük ya da büyük farketmeksizin üzerindeki çizikler gibi.
Aracın içi hakkında koltukların durumu, donanımların genel durumunu, klima ve elektrik sisteminin durumunu öğrenin. Aracın sürüş performansını, rotbalans ayarını, direksiyonun sağa yada sola çekip çekmediğini, frenlerin sağlamlığını, lastiklerin durumunu, hepsinin aynı anda değiştirilip değiştirilmediğini ayrıntılı öğrenin. Alacağınız cevaplar aracın değerini belirlemede size yardımcı olacaktır.
Adım 4: Satıcı ile irtibata geçin ve iletişiminizi güçlendirin
Eğer otomobili bireysel satıcıdan almak istiyorsanız, mutlaka aracın neden satıldığını öğrenin. Adım 3’te ayrıntılandırdığımız soruları sorun ve aracın hangi amaçla kullanılmış olduğu hakkında bilgiler alın.
Araç hakkında var olan raporları isteyin. Eğer herhangi birşey sağlayamıyorlarsa aracı kendinizin bir ustaya götürmek isteyeceğinizi iletin. Egsoz kontrollerinin ve araç muayinesinin yaptırılmış olması satıcının sorumlulukları arasındadır ama sadece bu kontrolleri yaptırıldı diye aracın sağlamlığı konusunda kesin yargıya varmayın.
Aracın son dönem zorunlu kontrollerinin yaptırıldığından ve hala geçerli olduğundan emin olun. Eğer son dönem kontrolleri yaptırılmadıysa bunları yaptırmak ekstra bütçeye neden olacaktır ve unutmayın bu satıcının sorumluluğu altında olduğunu unutmayın.
Aracı mutlaka gündüz gözüyle görün, bu işin ticaretini yapanlardan uzak durun…Eğer iletişim haline geçtiğiniz satıcı sorduğunuz tüm sorulara olumlu cevap veriyor ise kendisi ile görüşme ayarlayın.
Randevunuza mümkün ise gündüz saatlerinde ve bir arkadaşınız ile birlikte gidin. Gün ışığı ve arkadaşınız ayrıntıları görmenizde size yardımcı olacaklardır.
Eğer yanlız gitmek zorundaysanız satıcının aracı sizin için uygun bir yere getirmesini sağlayın. Bu konuda eklemek istediğimiz son öneri:
Satıcının sürekli araç alıp satan ve bunu ticaret haline gitirmiş biri olup olmadığından emin olun. Böyle kişiler durumu kötü olan araçları alıp satışa sunan ve bundan fayda sağlayan kişiler olabilir.
Adım 5: Aracın geçmişi hakkında bilgi edinin; numaraları kontrol edin
Şasi numarası ve motor numarası araç hakkında size en güvenli bilgileri sağlayacak olan numaralardır.
Genellikle şasi numarasın aracın kaporta bölümünde görülebilir bir alanda olur ve 17 haneli bir numaradır. Motor numarası ise genellikle motorun üzerinde bulunur.
Yapmanız gereken bu numaraların aracın ruhsatında olan şasi numarası ve motor numarası ile aynı numaralar olduğundan emin olmaktır. Buna emin olduktan sonra elinizdeki bu numaralar ile aracın geçmişi hakkındaki bilgilere ilgili makamlardan ulaşabilirsiniz.
Araştırmalarınız sonucunda elde ettiğiniz bilgiler ile satıcının size iletmiş olduğu bilgiler aynı değil ise söz konusu aracı almamanızı öneririz.
Adım 6: Aracı mutlaka gözünüzle görün
Karar vermenizde kendi görünüzle görüyor olmak çok önemlidir.
Lastikler
Lastiklerin ne kadar eski olduğuna bakın. Hepsinin aynı derecede kullanılmış olup olmadığını kontrol edin. Her bir lastiği tek tek inceleyerek aracın denge ya da süspansiyon sorunu olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Eğer lastiğin yüzeyi farklı derecelerde eskimiş ise aracın dengesinde ya da süspansiyonunda bir problem olabilir. Bu tür sorunlar sizin satın aldıktan sonra masraf yapmanıza neden olacaktır.
Buzdolabı magneti
Araca gitmeden önce yayınıza küçük bir buzdolabı magneti getirin. Bu magneti (tabiiki aracın boyasına zarar vermeyecek şekilde) çeşitli yerlere yapıştırmayı deneyin.
Eğer herhangi bir kaza ya da başka bir sebep nedeni ile tamirinde plastik malzeme kullanılmış ise magnet yapışmayacaktır. Bu size aracın geçmişi hakkında belli bir ölçüde bilgi sağlamış olacaktır.
Bagaj boyası aynı mı?
Kaportayı, kapıları ve bagaj kapağını açın. Aracın etrafında bir iki tur atın ve tüm parçalarının aynı renk olup olmadığına bakın.
Radyatör kontrolü ne için gerekli
Radyatör sıvılarını kontrol edin. Eğer sıvı köpüklü ve ya yağlı bir görüntü veriyorsa, bu conta problemi olduğunu ya da daha kötüsü çatlaklar sebebi ile soğutucu ile yağın karıştığına dair sızıntılar olduğunu işaret ediyor olabilir.
Buna dikkat edin. Aracın daha önce su sebebi ile zarar görüp görmediğine bakın. Elinizi aracın altına soktuğunuzda elinize çamur ya da yapraklar geliyorsa bu aracın yüksek miktarda su ile temas ettiğini ya da off road yolculuklarda kullanıldığını gösterecektir. Su araca zarar vermiş olabilir.
Radyo frekansları ele veriyor
Aracın içini kontrol edin. Küllüğe, ve koltukların altına bakın. Radyoyu açın. Radyo kanalları eğer bölgenizde yayın yapan kanallara ayarlanmamışsa araç ya uzun yolda kullanılmış ya bulunduğunuz ilden değil başka bir ilden demektir.
Aracın içerisinde direksiyonun durumuna ve padalların durumuna bakın. Eğer direksiyon ve pedallar kullanım sebebi ile daha eski gözükürken aracın km çok daha az ise aracın km bilgisinde sorun olabileceğine dikkat edin.
Motor
Yağ çubuğunu çekip ucundaki yağın rengini kontrol edin. Yağ eğer yeni ise koyu sarı olması çok önemli değildir. Çubuğun ucundaki yağı parmaklarınızın arasında ezip içinde çok küçük metal parçalar olup olmadığını hissetmeye çalışın. Eğer metal parçalar hissederseniz motorun durumu sağlıklı değildir.
Adım 7: Test sürüşü organize edin
Şu ana kadar herşey istediğiniz gibi ise sıra test sürüşü ile aracı yolda denemeye geldi. Test sürüşü aracın sürüş karakteristiği ile size önemli bilgiler verecektir.
Birçok kişi test sürüşünü sadece birkaç dakika yapar. Bu aracı yeterince anlamak için uygun bir süre değildir. Test sürüşüne başlamadan önce aracın içinde oturun, fonksiyonlarının çalışıp çalışmadığını kontrol edin, daha önceden dinlediğiniz bir CD ile aracın ses sistemini kontrol edin.
Test sürüşüne başlamadan önce: Koltuğun konforunu test edin. Koltuk çok mu sert, çok mu yumuşak? Bacaklarınız için yeterince yer var mı?
Ön konsülün ergonomisini test edin. Direksiyon ayarlanabilir bile olsa sizin için çok yüksek ya da çok alçak olabilir, aynaların kör noktaları sizin için sorun olabilir.
Radyo ve diğer ayarlar gözünüzü yoldan ayırmadan ayarlanabiliyor mu? Emniyet kemeri vücüt yapınıza uygun mu? Arka koltuklarda yolcular için yeterince yer var mı? Çocuklar için emniyet kemeri var mı? Sürüşten önce aracı tanıyın.
Motorun sesini hem rolantide hem de duvarda dinleyin
Aracı çalıştırmadan önce kontağı yarım açın. Bu pozisyonda aracın tüm ışıklandırma sistemi çalışır duruma gelecektir. Ekranda uyarı ışıkları aktif hale gelecektir. Buralarda problem olup olmadığını kontrol edin.
Motorun sesini dinleyin herhangi bir tıklama ya da olmaması gereken bir ses varmı anlayın. Tıklama sesi sübapların ayarlanması gerektiğine ya da hidrolik filtresinin kontrol edilmesi gerektiğine bir işaret olabilir.
Eğer aracın marka ve modeli bunu yapmanıza izin verecek donanıma sahipse direksiyonu sonuna kadar sağa ve sola döndürün. Herhangi bir ses çıkarıp çıkarmadığına bakın.
Sürüşe başladığınızda direksiyonun sallanıp sallanmadığına, titreyip titremediğine iyice bakın. Frenleri mutlaka kontrol edin. Önce yavaş yavaş sonra hızlıca frene bastığınızda uygun çalışıp çalışmadığına emin olun.
Deneme sürüşünü mümkünse 20-50 kilometre hızla bir duvar boyunca yapın. Duvardan yankılanan ses alışılmamış gürültüleri duymanıza yardımcı olacaktır.
Adım 8: Gerekirse test sürüşünü biraz uzun tutun
Eğer araç yukarında bahsettiğimiz konuların birinde problem çıkarıyorsa, durumun bir de profesyoneller tarafından incelenmesini sağlayın, tamiri için önerdikleri fiyatı alın ve aracın fiyatı konusunda satıcı ile tekrar masaya oturun ve alıp almayacağınıza karar verin. Satıcı ile aranızda yazılı satış sözleşmenin olmasını sağlayın.
Adım 9: En uygun fiyat için pazarlık yapmayı öğrenin
İlanda aracın fiyatı için pazarlıksız bile yazıyor olsa pazarlık payı için uygun bir rakam olacaktır unutmayın.
Birçok satıcı zaten pazarlık yapılma ihtimaline karşı fiyatı biraz daha yukarıda tutarak fiyat vermektedir. Bunu değerlendirin.
Adım 10: Galeri ya da bayii ile nasıl pazarlık yapacağınızı öğrenin
Araçla ilgili herşey tamamladınız, test sürüşünüzü yaptınız, herşey güzel ve satın almaya karar verdiniz. Tam da bu aşamada az yada çok her zaman bir pazarlık payının olduğunu unutmayın.
Satışta genel kural: İlk konuşan kaybeder. Kontrolü galeri ya da bayiiye verin fakat son sözü söyleyen her zaman siz olun.