Araçlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucu, taşıt kullanıcılarının %60’lık bölümü yakıt tasarrufu konusunda gereken önemi göstermiyor, eğer dünya genelinde sürücülerin %10’luk kısmı tasarrufta bulunsa bir yılda ortalama 100 milyar lt yakıt tüketimi azaltılabilir. Gereksiz yakıt tüketimini engellemek için şu önlemler alınması gereklidir;
Vites değişimi, motor devri dikkate alınarak yapılmalıdır, eğer yüksek devirlerde vites değiştirilirse fazla yakıt tüketimi olur. Düşük hızda vites artırılırsa, aynı oranda hız artırmak için fazla yakıt kullanılacaktır. Benzinli motora sahip araçların motor devir aralığı 3000 ile 3500 arasında, dizel motorlu araçlarda ise 2000 ile 2500 arasında uygundur.
Klimanın sık sık açılıp kapatılması aracın fazla yakıt tüketmesine sebep olur.
Yokuş aşağı giderken vitesin boşa alınması, motorun rölantide yakıt tüketmesini devam ettiriyor, bu yüzden vitesi boşa almak gerekli değildir.
Ani kalkışlarda ve birden frene basıldıktan sonra gaz verildiğinde motora extra yakıt pompalanması yapılacak ve ortalama %5 oranında daha fazla yakıt tüketimine neden olacaktır.
Şehirlerarası kullanımda 90 Km/s’in üzerine çıkmamak önerilir çünkü, 90 Km/s üzerinde ki her kilometre, %1 oranında yakıt tüketimini artırır. Ayrıca, 25 Km/s hızın altındaki süratlarda da fazla yakıt tüketimine neden olur.
Motoru ısındırmak için aracın çalıştırıldığı yerde beklenmeyip, motorun yolda ısınması sağlanmalı ve hemen 2. vitese geçilmeli, bu süre içinde motor tam ısınmadan gaza fazla yüklenilmemelidir, aksi taktirde %25 daha fazla yakıt tüketimi yapılacaktır.
Araç kullanımı esnasında camların açık olması rüzgar direncini artıracağı için fazla yakıt tüketimine neden olacaktır.
Motor hararet yapıyorsa önlem alınmalı, bakımı zamanında uzman kişilere yaptırılmalı ve buji ayarları konrol altında tutulmalıdır, aksi taktirde %10 daha fazla tüketim yaşanır.
Akümülatör ve kabloların durumu kontrol edilmelidir, her hangi bir sorun varsa motor verimini düşürerek yakıt tüketimini artırır.
Aracın üretici firması tarafından belirtilen rölanti değerlerine dikkat edilmeli ve motor uygun rölanti devirlerinde olmalıdır, yüksek rölanti devri tüketimi artırır.
Fren balataları kontrol altında tutulmalı, sıkı veya ayarsız olması halinde tekerlek dönüşleri zorlanacak ve fazla yakıt tüketimi yaşanmış olacaktır.
Debriyajda kaydırma yaşanıyorsa hemen ayarlatılmalı, çok sıkı olan ve tutukluğa neden olan gaz pedalı onarılmalıdır.
Ön düzen ayarı 10.000 Km’de bir kontrol ettirilmelidir.
Lastik havaları uygun değerlerinde olmalı, düşük basınçlarda olan lastikler sürtünmeyi artıracağı için %10 fazla yakıt tüketimine neden olacaktır.
Yakıt deposu daima dolu olmalı, az yakıtın buharlaşması daha kolaydır, ayrıca depo ağzına kadar doldurulmamalı, ve pompanın yavaş hızıyla doldurma yapılmalıdır.
Dizel motorlu araçlarda, günlük olarak, kaliteli motorinle yakıt takviye edilmelidir.
Aracın motorunun hangi yakıt tipine göre ayarlandığı dikkate alınarak yakıt kullanılmalı ve yakıt deposunun kapağının sağlamlığına dikkat edilmelidir.