Türkiye’deki oto tamir sanayi sitelerinin içerisinde bulunan airbag tamircileri çok fazla oranda eski patlamış airbagleri tamir etmek sureti ile tekrardan kullanılabilir hale getirmektedir. Airbag tamiri olayı tamamen bu işin uzmanı olmayıp piyasadan bu iş hakkında bilgi edinerek gelir elde etmek için yapılan vasat bir tamir işidir.
Airbag Tamiri Nasıl Yapılmakta ?
Otomobillerdeki patlayan airbag torbası dikilerek yerine takılıyor ve eski patlamış gaz tüpünün yerine yurt dışından gayri resmi yollarla getirilen airbag tüpleri yine ilkel şartlarda çekiçle ve tornavidayla yerine monte ediliyor.
Araç üzerindeki eski Airbag kontrol ünitelerinin içi açılarak daha önce patladığı için hafızasında “patlamış” olarak algılanan bilgi silinerek “patlamamış” ünitenin çipinin içerisindeki bilgiler eski airbag ünitesine eprom yazıcılarla yazılıyor. Dolayısı ile araç gösterge ekranında Airbag ışığını söndürüyor.
Airbag patlaması sonucu yırtılmış eski araç torpidoları yapıştırma yöntemi ile tamir edildikten sonra üzerine aynı renkten suni deri ile kaplanıyor. ve orijinalinden ayırt bile edilemiyor. Torpido üzerinde bulunan AIRBAG Yazıları ise eskisinden jilet ile söküldükten sonra japon yapıştırıcı ile yeni kaplanan yüzeye yapıştırılarak orijinal süsü verilmektedir.
Sonrasında aracın ACU veya ECU Dediğimiz Elektronik kontrol ünitesi’ne bağlanarak airbag arızası siliniyor. Böylece araç daha sonradan servise dahi gitse bu aracın airbaglerinin tamir edildiği anlaşılamıyor.
Bu airbağ tamiri servislerin üçte biri fiyatına yapıldığından çoğunlukla kaskosuz veya pertten çıkmış araçlar bu tarz oto sanayilerinde yaptırılarak trafige çıkmaktadır.
Kanun bu tarz airbağı patlamış araçların kullanılmaması üzerine bir yaptırımı olmadığından bu akış devam etmektedir.
Her araç sahibinin ufak bir kazadan dolayı Airbag açması meydana gelebilir ve bunların tamiratını mümkün olduğunda işin ehli kişilere yaptırılması uygundur ve yeni nesil araçlarda kaza esnasında emniyet kemerleri de geri sardığından tamir veya değişerek eski formatı kazandırılmalıdır.
Oto sanayilerinde çoğunlukla emniyet kemeri çekmiş araçların arıza ışığını söndürmek için diyot denilen elektronik parça takarak sistemi kandırarak araç arıza ışığını söndürmektedirler.